ALTERNATIVA PRO VAŠE ZDRAVÍ

Zeď postavená na širokých základech se sotva nakloní, strom s hlubokými kořeny nevytáhneš.

Gan Bao, dynastie Jin (265-420)

Standardní postupy přípravy a užívání bylinných směsí

Dobrý lék chutná hořce,
dobrá rada drásá uši.

(Konfucius, 552 – 479 př. Kr.)

První část nepříliš optimisticky laděného citátu v záhlaví se velmi dobře hodí pro charakteristiku většiny čínských bylinných odvarů, což pozná každý, kdo si odvar připravuje. Nemoc vždy znamená vykolejení z normálu, dané ztrátou vnitřní rovnováhy organizmu, kdy mnohé tělesné či duševní pochody již neprobíhají podle původního plánu. Pro čínskou medicínu tento stav znamená nutnost nekompromisního a cíleného návratu ke ztracené rovnováze. Léčebně se podávají přesně definované dávky jednotlivých bylin, sestavených ve směsi na základě léčebných účinků. Chuťové vlastnosti jsou zde až druhořadé – pro chuťový zážitek si uvařme dobrý zelený čaj.
Bylinná léčba v této podobě je jedním z nejúčinnějších nefarmakologických léčebných postupů vůbec. Koncentrace odvaru vypovídá o množství vyvařených účinných látek, které navzájem tvoří složitou mozaiku zacílenou na ovlivnění celého organizmu. Jak bylo řečeno při konzultaci, v čínské medicíně se neléčí nemocná část organizmu, ale celek, protože neexistuje žádný orgán či funkční pochod lidského těla, který by neměl vazbu k mnoha jiným částem. Byliny nemají bezprostřední potlačující efekt, například u bolesti, ani nevybičovávají organizmus k vyšším výkonům atd. Jednoduše řečeno učí organizmus s jejich pomocí obnovit původní rovnovážný stav, tj. upamatovat se na to, jak fungoval před nemocí. Jak dlouho tato obnova trvá, záleží na délce nemoci, její závažnosti a rovněž na tom, jak člověk v současnosti žije. Nejsme totiž ve skleníku, pouze my, naše nemoc a tato bylinná směs, převážná většina lidí se "léčí za pochodu", kde často přetrvávají vlivy nemoc vyvolávající či zhoršující (počasí, psychika, jídlo, práce, stres…). Proto jsou součástí léčby v čínské medicíně i opatření týkající se životosprávy, o kterých bylo rámcově pohovořeno během konzultace. Je to ona druhá část výroku v záhlaví a týká se hlavně pokusu o zvolnění životního tempa a aktivity, snahy o zdravé stravování a pokusů o "žití v přítomnosti", tedy ne myšlenkami ve včerejších nepříjemných prožitcích či obavách ze zítřka. Čínští mudrci tvrdí, že ani jedno, ani druhé dnes neovlivníme.

Pro maximální využitelnost směsi je vhodné dodržovat při přípravě následující pokyny.

Hotový (uvařený) odvar v sáčcích

Neurčí-li váš terapeut jinak, užívá se odvar ráno a večer. Pro užívání je vhodná pokojová teplota odvaru, případně je možné neotevřený sáček ponořit do vodní lázně a nahřát na přijatelnou teplotu. Neohřívat v mikrovlnné troubě!!!
Při přelévání odvaru do sklenice uchopte sáček zlehka do dlaně a horní růžek odstřihněte. Sáček otočte odstřiženým růžkem do připravené sklenice a nastřihněte druhý horní růžek, čímž se do sáčku dostane více vzduchu a obsah snáze přeteče do sklenice.
Odvary se neužívají s jídlem, jinak se po promíchání s potravou snižuje jejich účinnost. Pijí se alespoň 15 minut před jídlem, nebo hodinu po něm. Není-li možné odvar vypít naráz, lze jej popíjet průběžně v uvedeném odstupu od jídla v několika menších dávkách. Eventuelně lze dochutit medem, zapít obyčejným čajem, apod.
Sáčky s odvarem uchovávejte v temnu při teplotě do 22 st. Celsia.
Minimální trvanlivost je 3 měsíce od data výroby.


Tang – příprava odvaru doma

Byliny se ze sáčku vysypou do nádoby z varného skla. Zalijí se 6 dcl studené vody a nechají se 30 minut louhovat, aby nasákly vodou. Poté se zalitá směs prudce přivede do varu, varná nádoba je přitom odkrytá, což zabrání nadměrnému zpěnění roztoku. Po uvedení do varu se nádoba lehce přikryje, aby mohla unikat pára, a na mírném ohni se vaří 20 minut. Odvar se přecedí přes umělohmotné sítko. Byliny se vrátí zpět do nádoby a nechají se připravené k druhému vaření, nejlépe v chladu. Postup opakujeme jako při prvním vaření - čas  je 30minut od počátku varu.
Pokud je ke směsi přidávána bylina, která je mimo hlavní dávku, je k ní přiložen dodatek, jakým způsobem bylinu předvařit či dovařit.
Odvary se neužívají s jídlem, jinak se po promíchání s potravou snižuje jejich účinnost. Pijí se proto alespoň 15 minut před jídlem či hodinu po něm. Není-li možné vypít odvar naráz, lze jej popíjet průběžně v uvedeném odstupu od jídla v několika menších porcích. Lze jej eventuelně dochutit medem, třtinovým cukrem. Doporučí-li vám váš terapeut jiný, než standardní postup přípravy, bude připojen ke směsi.
Bylinné směsi jsou čistě přírodního původu a neobsahují žádné chemické přísady. Jsou tvořeny převážně suchými částmi rostlin, někdy mineráliemi. Její užívání je pro ČR schváleno rozhodnutím hlavního hygienika MZ ČR pod kódem HEM - 350 - 1.9.99 - 31847.


Přípravný ročník 2019 Ples TCM eshop produktů čínské medicíny

Copyright © 2018   TCM Bohemia Objednání na kliniku Kontakt


Kontakt
TCM BOHEMIA s.r.o.
Národní 11
110 00 Praha 1
Tel: 222 075 280
Mobil: 603 512 165
Fecbook TCM Clinic



Aktuality
16.2.2019
4. Reprezentační ples přátel tradiční čínské medicíny
Praha - Slovanský dům, zahájení v 20.00 hod. K tanci hraje orchestr Vladimíra Janského. Hostem večera bude Lucie Bílá společně s orchestrem Petra Maláska. Zahájení prodeje vstupenek dne 10. 11. 2018

13.10.2018
Seminář Chřipka a nachlazení - nemoci podzimu
Letní dny již jsou nenávratně minulostí, teplota klesá a část roku se přehoupla do jinové poloviny. Náš organizmus je na ochlazení připraven, tedy alespoň většinou. Wei Qi (naše energetické brnění) nás chrání před chladem i před škodlivým patogenem, např. chřipkou. Co když je naše ochrana děravá, nebo patogen natolik silný, že se přese všechno prokouše dovnitř? Potom onemocníme. Můžeme si pomoci bylinami a úpravou stravy. O tom bude tento seminář.

1.10.2018
Cvičení Qi Gong pro začátečníky a mírně pokročilé
Během společného cvičení Qi Gong bude hlavní cíl podpora našeho zdraví, rozhýbání kloubů a podpora správného držení těla. K tomu budeme využívat několik sestav (JIBEN QIGONG, WUXING QIGONG, WUDAOYIN) a statický postoj (WUJI). Každá sestava umožní ovlivnit naše tělo jinou kvalitou. Začátečníci se budou soustředit na zvládnutí základního pohybu jednotlivých cviků spolu s dechem a nastavením mysli. Pokročilí budou vkládat do cvičení další kvality, které posunou cvičení na hlubší a efektivnější úroveň.

22.9.2018
Kurz Tui Na 2018
Škola čínských masáží Tui Na a pomocných technik 2018 - baňky, moxa, Gua Sha, švestkové kladívko. Tui Na masáž je jedním z hlavních léčebných nástrojů tradiční čínské medicíny. Jako ucelená metoda vznikla před více než 2 tisíci lety a svou důležitostí a účinností byla přirovnávána k akupunktuře. Kurz je určen pro: všechny zájemce z řad veřejnosti, kteří mají zájem o tradiční čínskou medicínu nebo jen o tuto metodu fyzioterapeutické nebo rehabilitační pracovníky, maséry nebo další odborníky podobných zaměření další zdravotnické nebo lékařské pracovníky, chiropraktiky a všechny, kteří si chtějí rozšířit znalosti tímto směrem

21.5.2018
Lékaři nemají na své pacienty čas a zapomínají na jejich duši.
Štefánia Ebenová: Pracovala třináct let v pražském IKEM, nakonec z něj ale odešla a začala se věnovat čínské medicíně. Založila vlastní kliniku Meridian, kde má na pacienty čas a může se jim věnovat naplno. Čínská medicína se stala smyslem jejího života a pomáhá jí zvládat i vlastní závažné onemocnění.